Snelle geboorte vol liefde

Cursus Hypnobirthing gevolgd in 2019:

Van tevoren hadden wij al met het ziekenhuis besproken dat we ingeleid wilden worden bij 41 weken.
Dit omdat ik via mijn lotgenotengroepje meerdere personen ken waarvan het kindje na 41 weken in de baarmoeder overleden was.
Daarnaast wilde het ziekenhuis ons dan ook inleiden omdat ons kindje mogelijk aan de kleine kant was en zij daar niet meer risico's bij wilden nemen.
Prima, want voor ons was over de 41 weken gaan ook een te grote stressfactor.
Dus dinsdag 10 september, toen ik precies 41 weken zwanger was, moesten we ons om 07.00 melden in het ziekenhuis. De avond van tevoren zou er een ballonnetje geplaatst worden maar dit was niet meer nodig omdat ik genoeg ontsluiting had om direct de vliezen te breken.
Om 08.00 braken ze de vliezen en de gynaecoloog zei dat ze over een uur terug zou komen om te kijken of het al op gang kwam. Toen had ik 4 cm ontsluiting. Op gang kwam het zeker, want om 08.03 had ik mijn eerste wee al en deze was direct erg heftig en pijnlijk. De weeën bleven erg snel achter elkaar komen en het was echt een ondraaglijke pijn.

We hadden alles om er een mooie bevalling van te maken. Een kamer met een bad, we hadden muziek bij, kruiken, dagelijks de ademhalingstechnieken en massages etc. van de hypnobirthing cursus geoefend.
Helaas deed het al meteen teveel pijn om in het bad te stappen of onder de douche. Ook was er een bevallingsbal, maar die heb ik ook niet gebruikt.
Het enige wat ik kon doen is de rug- en buikweeën zo goed mogelijk op te vangen op handen en knieën, dat was voor mij de fijnste positie.
Ik probeerde de ademhalingstechnieken zo goed mogelijk toe te passen, maar tijdens de pieken kon ik vaak niet anders dan schreeuwen. Mijn partner probeerde zoveel mogelijk druk te zetten op mijn rug om de pijn daar weg te nemen. Tussendoor ben ik wel nog naar de wc geweest, omdat ik me kon herinneren dat beweging goed is.
Na een tijdje trok ik het echt niet meer en wilde ik een morfine pompje. Toen was het 09.45 en keken ze nog een naar de ontsluiting, en dit was toen 7-8 cm. Dus gingen ze het pompje klaarmaken. 5-10 minuten later zei ik tegen mijn moeder dat ze iemand moest halen omdat ik voelde dat hij eraan kwam. Ik voelde het hoofdje letterlijk zakken en had enorme persdrang. Ze kwamen terug en ik had volledige ontsluiting. Het pompje was dus niet meer nodig want ik mocht gaan persen. Na 10 minuten persen werd om 10.15 onze zoon geboren. Gelukkig zonder enige ingreep, en het ging zowel met onze zoon en met mij direct goed.
Daarna moest de placenta nog komen en daar hadden ze bij mij nogal haast bij i.v.m. de vorige keer, toen het bij de OK verwijderd moest worden. Het heeft drie kwartier geduurd voor de placenta geboren werd en ik had die tijd ervoor behoorlijke pijn doordat de gynaecoloog mijn buik aan het 'masseren' was en er aan alle kanten aan me getrokken werd. Een paar uur later mochten we naar huis.
In totaal heeft de bevalling 2 uur en 15 minuten geduurd. Ik ben blij dat het met mij en onze zoon meteen zo goed ging, maar vind het jammer dat we niet de bevalling gehad hebben die we graag wilden. Maar daar ging het helaas te snel voor. Ook vind ik het vooral jammer dat ik het eerste uur niet goed van het moment heb kunnen genieten door de placenta. Er ging trouwens ook best veel fout vanuit het personeel, wat ik slecht vond. Ook konden we de cord ring niet gebruiken omdat niet daar er ooit van gehoord of gebruikt had. Voor mij was het het belangrijkst dat het met de baby goed ging, en dit was gelukkig zo. Daardoor kijk ik nog enigszins goed terug op de bevalling.
Hoewel ik door de stortbevalling weinig toe heb kunnen passen, ben ik nog steeds blij dat ik de hypnobirthing cursus gedaan heb!
Ik ben hierdoor veel positiever naar de bevalling gaan kijken en daardoor voelde ik me erg fijn en voorbereid aan het einde van de zwangerschap. En ook fijn dat ik veel meer wist van de fases en dat ik het gevoel had veel meer controle over de bevalling te hebben en het vertrouwen dat ik het zonder pijnstilling kon. 

Copyright © 2022 Jij & Je Kindje | Algemene Voorwaarden
Copyright © 2022 Jij & Je Kindje
Algemene Voorwaarden
Webdesign & CMS by Downdijk