Borstontsteking

Borstontsteking en verstopte melkkanalen

Wat is een borstontsteking?

Wanneer je een gevoelige, pijnlijke harde plek of schijf voelt in de borst gepaard met roodheid, warmte en/of pijn, duidt dit op een verstopping van 1 of meerdere melkkanalen.
Wanneer deze symptomen samengaan met temperatuursverhoging of koorts dan zou je een borstontsteking kunnen hebben.

Deze borstontsteking begint vaak met een verstopt melkkanaaltje. Wanneer je kindje deze verstopping er niet uit drinkt en de kanalen verstopt blijven, zal dit uiteindelijk kunnen uiten in een ontsteking.

Zo zal er door de verstopping steeds meer druk opgevoerd worden en zal er steeds minder melk vrij kunnen vloeien waardoor je productie ook omlaag kan gaan. Wanneer deze verstopt blijft, raken de melkkanalen achter de verstopping overvol. De druk in de borst wordt opgevoerd waardoor er steeds minder melk weg kan door de kanalen en uiteindelijk door de cellen van de kanalen heen sijpelen in het borstweefsel. Dit weefsel raakt dan geïrriteerd waardoor er pijn, zwelling, roodheid en warmte ontstaat. Dit kan vervolgens een ontsteking in de borst veroorzaken.

Oorzaken van verstopte melkkanalen en ontstekingen

Er zijn veel oorzaken van verstopte melkkanalen en ontstekingen, ook zijn ze verschillend per persoon. Zo kan het zijn dat je een overproductie hebt en je kindje de hoeveelheid melk niet weggedronken krijgt. Maar het kan ook komen doordat je kindje ziek is of door spruw of een verkeerde aanleg techniek.

Vanuit fysiotherapie Franken, waar ik werkzaam ben met de borstontsteking behandeling, erkennen wij dat het inschakelen van een lactatiekundige meer dan nodig is om in de toekomst een borstontsteking of verstopping te voorkomen.

Wij werken daarom samen met alle lactatiekundigen uit de regio om zo een compleet behandelplan op te stellen!

De behandeling van borstontsteking

Enkele tips waar je aan kunt beginnen wanneer je last hebt van rode, pijnlijke harde plekken op de borst zijn:
  • Regelmatig de borst goed legen middels voeding geven of afkolven.
  • Extra afkolven aan de pijnlijke borst wanneer de baby deze onvoldoende heeft leeggedronken.
  • De borst licht masseren.
  • Groene leem aanbrengen op de ontsteking.
  • Warmte, warmte, warmte.
  • Inschakelen van een lactatiekundige.
  • Ultrageluid bij de fysiotherapeut!

Blijf door voeden! Anders blijft de verstopping in de melkklieren aanwezig en wordt dit alleen maar erger.

Wat kan ik doen?

Een Canadese kinderarts (Jack Newman) heeft een behandelmethode ontwikkeld. Hij behandelt borstontstekingen en verstopte melkkanalen bij borst voedende vrouwen, en haalt hier zeer positieve resultaten uit.

Tevens loopt er in het MMC Veldhoven op dit moment ook een onderzoek hiernaar en ook zij ondervinden zeer positieve resultaten!

Bij Fysiotherapie Franken, waar ik werkzaam ben, behandelen we borstontstekingen z.s.m. en evt. zelfs in het weekend, zodat het borstvoeden als een prettige ervaring wordt beschouwd en het hechtingsproces met je kindje onverstoord verder kan gaan!

Heb je een borstontsteking neem dan contact op:

Neem contact op

Tevens bied ik ook borstweefselbehandelingen aan wat positief bijdraagt aan het borst voeden. 

Neem daarvoor een kijkje bij borstweefselbehandeling voor meer informatie.