Bengkung Belly Binding

Wat is Belly Binden?

Bengkung Belly Binding is een oude Maleisische methode van inbinden van de buik van een pas bevallen vrouw door middel van een lange, smalle lap (10-17 meter) katoenen stof rondom de heupen, buik en een deel van de ribben om de vrouw te helpen helen nadat zij een baby heeft gekregen. Het buik binden is een effectieve en belangrijke manier om de moeder te helpen in haar postpartum herstel. Na de baring ontstaat er ruimte in de buik, de organen mogen weer terug op hun oorspronkelijke plek net als de spieren. Om deze bijzonder transitie te ondersteunen kunnen vrouwen een Bengkung Belly Bind dragen.
Deze buikwikkel zorgt ervoor dat de buikspieren weer naar elkaar toe komen, het zorgt voor warmte wat de doorbloeding stimuleert en organen worden teruggeleid naar hun oorspronkelijke plek. Vrouwen hebben letterlijk steun en gaan daardoor ook een mooie rechte houding aannemen wat veel rugpijn kan voorkomen.
Daarnaast zorgt de Belly Bind laatste voor een energetische afsluiting zodat de moeder niet zo open staat voor al die prikkels. Het kwetsbare wordt omwikkeld.
Bengkung Belly Binden

 

Bengkung Belly Binden

Voordelen van Bengkung Belly Binden

 • Het helpt de ribbenkast, de buik en heupen weer op hun plek te komen.
 • Het ondersteund de buikspieren die in de zwangerschap uit elkaar zijn gegaan weer bij elkaar terug te komen.
 • Wanneer het bekken en schaambeen uiteen geweken zijn tijdens de zwangerschap steunt de wikkel het terug naar elkaar komen.
 • Het ondersteunt slappe spieren.
 • Het vermindert vochtophoping in de buik middels lymfedrainnage.
 • Het vermindert het gevoel van ‘leegheid’ in je buik van de bevalling.
 • Het koestert en omarmt de moeder in een periode van kwetsbaarheid en herstel.
 • Als je de wikkel draagt krijg je als vanzelf een goede, rechte houding.
 • Tijdens het voeden voorkomt het dat je voorover gaat ‘hangen’.
 • Het vermindert de tijd van postpartum vloeien omdat het proces van vloeien wordt versneld.
 • Bij een miskraam of doodgeboren kindje kan buik binden zowel het emotionele als fysieke herstel bespoedigen.
 • Het voelt heerlijk!

 

Naast alle fysieke voordelen van de buikwikkeling krijgen vrouwen ook een gesteund, compleet en warm gevoel van hun lichaam. Het geeft het buik en bekkengebied een ondersteund en warm gevoel. 

De traditionele vorm van Bengkung Belly Binding komt uit een traditie waar er veel nadruk ligt op het belang van rusten en helen in de weken na de bevalling. Deze periode wordt ook wel Het Vierde Trimester. Vrouwen werden door hun moeder, zussen, tantes en andere familie ondersteund zodat zij konden rusten, herstellen en de band met hun baby konden verstevigen. Vrouwen rustten voornamelijk in bed met hun pasgeborene en werden vrijgesteld van alle huishoudelijke taken. Er werd voor haar gekookt, ze werd gemasseerd, verzorgd en vertroeteld voor 30-40 dagen postpartum.
Het dragen van de Bengkung Belly Bind was oorspronkelijk bedoeld voor deze weken. Het moedigt de moeder aan in bed te blijven en niet teveel te bewegen.
 

De eerste 2 weken na je bevalling kan de buikwikkel tot wel 24 uur gedragen worden, erna is 6-10 uur voldoende (oftewel als je slaapt). De buikwikkel is tot ongeveer 4 maanden na de bevalling goed te dragen. Als je daarna nog steeds de buikwikkel wilt omdoen is het goed er bekkenbodem oefeningen en zachte buikspieroefeningen bij te gaan doen.

 

Hoe ziet een behandeling eruit?

Bij het Bengkung Belly Binden kom ik het uitvoeren met of zonder sluitingsritueel. Ik verwarm voor de start eerst je lichaam middels een moxa stick. Deze moxa stick zorgt voor rook en warmte. Hierdoor worden je organen en je lichaam verwarmt en voorbereid. Ik masseer daarna je buik met een natuurlijke olie. Waarop volgens je buik ingepakt wordt met een castorolie pakking, en er daarna een lymfedrainnage behandeling plaatsvindt. Als afsluiting bind ik je buik in. Ook leer ik je hoe je, jezelf in kunt wikkelen. 

Afhankelijk van hoe de bevalling is verlopen wikkel je de eerste keer tussen dag 4-7 na de geboorte. Bij een keizersnede zal dit ongeveer na 4 weken zijn afhankelijk van je herstel.

Bengkung Belly Binden

 

De behandeling Bengkung Belly binding kan op verschillende locaties gegeven worden in Valkenswaard, Dommelen, Borkel & Schaft, Veldhoven, Oerle, Wintelre, Aalst, Waalre, Eindhoven, Best, Oirschot, Spoordonk, Middelbeers, Leende, Heeze, Sterksel, Someren, Maarheeze, Soerendonk, Nuenen, Helmond, Asten, Lieshout, Aarle-Rixtel, Beek en donk, Gemert, Son en Breugel, Sint Oedenrode, Mierlo, Geldrop, Westerhoven, Bergeijk, Eersel, Bladel, Hapert, Duizel, Reusel, Lage mierde, Hoge mierde, Steensel, Knegsel, Vessem, Luyksgestel, Budel, Achel, Lommel (België) enz. Mocht jouw locatie er niet bij staan, neem dan contact met mij op om te kijken naar de mogelijkheden. 

De kosten voor een Bengkung Belly Binding sessie van 110 min. is €110,-.  Dit is exclusief de borg van een belly bind €80,- voor 6-8 weken.

Boek je mijn postpartum mama basis pakket dan betaal je  €265,- Hierbij zit inbegrepen: Bengkung belly binding - Post partum massage - Yoni steaming.
Voor meer informatie hierover neem een kijkje bij kraamtijd pakketten.
 
Neem een kijkje bij de overige behandelingen en cursussen die ik aanbied zoals verschillende zwangerschapscursussen of kraamtijdbehandelingen zoals rebozo sluitingsritueel, borstweefselbehandeling en keizersnede behandeling of wat dacht je van de cursus ontspannen ouderschap en een draagconsult?
 

Cadeautje? Dat kan! Ik zorg ervoor dat het op een leuke manier verpakt wordt! 

Reiskosten worden niet gerekend in Valkenswaard/Dommelen daarbuiten is het per km X € 0,25.

woon je verder dan 40KM van mijn thuisbasis in Valkenswaard? Dan reken ik voor de reistijd €15,- voorrij kosten. 

Aanmelden