Postpartum doula

Wanneer een baby geboren wordt, is ook een moeder ‘geboren’. En deze moeders moeten geëerd worden! Jouw lichaam heeft in een zeer kort tijdsbestek een enorme transformatie gemaakt. Zowel lichaam als geest hebben tijd nodig om de bevalling en alles wat daarbij komt kijken, te verwerken. Een postpartum doula kan jouw in deze periode ondersteunen!

Waarom een postpartum doula?

In de postpartum periode (kraamtijd) zijn de nieuwe mama’s gevoeliger, kwetsbaarder en herstellende van een topprestatie ongeacht duur of soort bevalling! Alle prikkels komen zowel bij moeder als kind harder binnen. De natuur heeft dit zo bewust geregeld om ervoor te zorgen dat de moeder zich zo goed mogelijk kan inleven in de belevingswereld van haar baby. Dit vergroot dan ook de kans dat zij goed kan inspelen op de behoeften van haar baby. Maar haar lichaam moet ook helen, haar hormoonhuishouding moet balans vinden, de melkproductie moet evt. bij borstvoeding op gang komen, en dan moet ze zowel emotioneel als fysiek aanwezig zijn voor haar kindje. Kortom deze moeders hebben verzorging nodig op alle niveaus.

In Nederland hebben we gelukkig de kraamzorg die de eerste 8-10 dagen bij jou in huis (of in het ziekenhuis is) komt om je te verzorgen, informeren en motiveren. Maar wat dan? Na 8-10 dagen is zij vertrokken en dan nog is er geen 1 vrouw op aarde die al volledig hersteld is.

Wanneer je kijkt naar andere, meer Oosterse culturen, dan kun je zien dat zij daar gemiddeld 40 dagen hanteren aan postpartum periode. Zo verhuizen deze kraamvrouwen naar hun ouderlijk huis om verzorgd te worden door eigen moeder of schoonmoeder, of komt de moeder in huis wonen om de “nieuwe” moeder te helpen in deze mooie maar ook kwetsbare periode.

Wat kan een Postpartum doula betekenen voor jou?

Een postpartum doula is iemand die jou in deze kwetsbare periode kan ondersteunen en verzorgen. Ze kan je steun geven op vlakken waar je hulp nodig hebt. Dit kunnen zeer eenvoudige werkzaamheden zijn, zoals schoonmaak en voeding tot aan kraamtijdbehandelingen zoals het inbinden van de buik, het stomen van de vagina, het masseren enz. Ze kan je op weg helpen met borst- en/of kunstvoeding geven. En heeft mooie fijne tips voor jou en je kindje om te herstellen en te voeden. Wanneer je dus voor een postpartum doula kiest, is er geen vast rooster of programma waar je vanuit kunt gaan. Het is geheel zorg op maat wat je, het liefst bij voorkeur in de zwangerschap, samen afspreekt.

In 2020 heb ik de postpartum doula training gevolgd, als kers op de taart van de al huidige behandelingen die ik nu op dit moment al geef in de postpartum periode.

In verband met mijn huidige drukke leven, kan ik mezelf niet als volwaardige postpartum doula aanbieden die meermaals per week aanwezig is bij jou. Voorlopig kun je alleen bij mij terecht met de kraamtijdpakketten en losse behandelingen zoals het bengkung belly binden, yoni steaming en postpartum massages die ik aanbied.

Mocht je in mijn eigen dorp; Valkenswaard/Dommelen wonen, dan kun je zeker wel contact opnemen voor postpartum doula omdat dan mijn mogelijkheden wat ruimer kunnen uitpakken.

Reiskosten worden niet gerekend in Valkenswaard/Dommelen daarbuiten is het per km X € 0,21

Neem contact op