Reviews

Reviews

Angelique

03 June 2024

Met 10 dames een mother's blessing gevolgd als alternatief voor een 'standaard' babyshower. Wat een ge-wel-di-ge ervaring! Goed voorbereid, fijne begeleiding en we raden iedereen aan om dit te doen. Nicole bedankt, je bent een topper!

Loes

10 May 2024

Hele fijne massage gehad, Nicole masseerde precies zoals ik het fijn vond. Met op het einde een massage over het litteken van mijn keizersnede. Het was fijn om mijn lichaam deze ontspanning te geven en om aandacht aan het litteken te geven.

Quincy

30 March 2024

Ik heb heel veel geleerd, op de bevallingscursus basis. Ik voel me nu zekerder en meer voorbereid op mijn bevalling.

Stefanie

13 December 2023

We hebben bij Nicole de zwangerschapscursus gevolgd. Samen met mijn man en nog een ander koppel. Fijn en intiem. De informatie vanuit Nicole was erg duidelijk en ze heeft ons geleerd over de regie in eigen hand te houden. Ook praktische tips voor voor en tijdens de bevalling. Super dank, ik zou het iedereen aanraden!

Evy

20 November 2023

Hey Nicole, 

Ik ben 06 november bevallen van onze zoon J. met 40 weken en 4 dagen. Ik was bang dat het weer niet natuurlijk zou gaan en er weeënopwekkers bij zouden kijken, maar het is deze keer zelf begonnen en in 6,5 uur tijd was hij er zonder toeters en bellen. Ik heb veel gehad aan jou masterclass omdat ik deze keer wel de rust kon vinden tijdens het opvangen van mijn weeën. 

Gr, E.

Suzan

16 November 2023

Heel bijzonder Rebozo sluitingsritueel mogen ontvangen van Nicole. Er was ruimte voor mijn verhaal en bleef genoeg tijd over voor de behandeling die ze afstemde op mijn behoeftes. Een cadeautje voor jezelf

Maartje

21 September 2023

Hele fijne postpartum massage gehad van Nicole. Ze vraagt naar je wensen en wat je fijn vindt tijdens de behandeling. Ik was erna totaal ontspannen. Heerlijk om op die manier even tijd voor jezelf te hebben!

Sam

08 September 2023

Postpartummassage gehad bij Nora. Heel erg fijn gehad en een stuk minder last van mijn lichaam na de massage.

Nadide

01 September 2023

ALLE PARTNERS MOETEN DEZE CURSUS GEDAAN HEBBEN! Ik heb meegedaan met de masterclass zwangerschapscursus met partner. Mijn eerste bevalling was traumatisch waardoor ik bang was voor een tweede bevalling. Na deze cursus kijk ik heel anders terug naar mijn eerste bevalling en zijn mijn angsten voor de tweede bevalling helemaal weg. Nicole heeft veel kennis over het vak en ze kan het goed over brengen. Je partner leert in praktijk hoe hij er voor jou kan zijn mbv massages maar ook door je te motiveren en je te laten ontspannen. Het is echt geen zweverige puf cursus, het is juist een ontspannende maar ook gezellige cursus met veel interactie en ruimte voor oefenen. Zeker doen dus.

Sarah

09 August 2023

Nicole came to my house 5 days after I had my baby son. After birth, my body really needed some tender loving care and after Nicole's visit I highly recommend a post partum belly massage. She is a professional, brings all her equipment and sets up shifty. She played really relaxing music and her touch was so gentle. When I closed my eyes and she touched my face, I could see my own hands touching my sons face. It was magical. I also received the belly binding which I am still enjoying 1 month later. 5 stars!

Eileen

02 August 2023

Gisteren heb ik de cursus ontspannend bevallen gedaan. Het was precies wat ik had gehoopt. Ik was niet op zoek naar een hele uitgebreide cursus met veel poespas of zweverige puf toestanden maar naar één goede informatieve avond waardoor ik (en mijn partner uiteraard) daarna weten wat we kunnen verwachten en wat we allemaal zelf in de hand kunnen hebben. Ook krijg je precies genoeg praktische tips voor houdingen en ademhaling. Ik ben altijd erg angstig voor medische dingen maar ik ga nu toch vol vertrouwen de bevalling in. Aanrader!

Christel

15 July 2023

Fijn contact, duidelijke uitleg over diverse draagzakken, snel geleverd. Zeer tevreden.

Robin

08 June 2023

Hele fijne stuitligging consult gehad! Nicole heeft alles heel duidelijk en rustig uitgelegd. Hierdoor is bij mij ook de angst voor een stuitbevalling afgenomen. Fijn dat ik na het consult een handout meekreeg om de oefeningen thuis te kunnen doen. Mocht je op zoek zijn naar hulp voor een suitligging zou ik Nicole zeker aanraden! Voelde proffesioneel maar ook vertrouwd. Dankjewel Nicole!

Simone

02 June 2023

Heerlijk genoten van 5x 1,5uur zwangerschapsmassage. Bij Nicole kon ik heerlijk tot rust komen en ze houd rekening met je wensen. Erg van genoten.

Elle

26 May 2023

Heel fijn draagconsult gehad bij Nicole! Ze is zeer kundig, haar kennis is groot en ze neemt alle tijd voor vragen. Ze kijkt heel goed wie ze voor zich heeft en past daar haar advies op aan.

Marieke

29 April 2023

Hoi Nicole,

Ik wilde ook jou nog even laten weten dat twee weken geleden op 13 april onze dochter Sofie geboren is. In ‘normale’ positie en fijn thuis in bad bevallen. Het was alsnog een heftige bevalling maar heel fijn dat het thuis kon in mijn eigen omgeving. We maken het goed en zijn flink aan het wennen nu met een gezin van 4.

Nogmaals heel erg bedankt voor je hulp tijdens de periode van stuitligging!

Groetjes,
Marieke 

Girtje

26 April 2023

Door de cursus (ontspannen bevallen) bij Nicole had ik bijna zin in de bevalling. Ik was in ieder geval heel nieuwsgierig hoe het zou zijn en had een veel beter beeld van hoe ik me kon voorbereiden. Het heeft zeker bijgedragen aan dat ik me goed heb kunnen ontspannen tijdens de bevalling, ik had echt vertrouwen in mijn lichaam en kon goed met de weeën omgaan. Ik heb uiteindelijk een hele vlotte bevalling gehad, waarin het allemaal heel natuurlijk en vanzelf is gegaan. Mijn kindje is uiteindelijk thuis in bad geboren. Mijn vriend had na de cursus ook een beter idee hoe hij van toegevoegde waarde kon zijn tijdens de bevalling en ik heb echt veel aan hem gehad. Ik zou het dus zeker aanbevelen om je met deze cursus voor te bereiden op de bevalling!

Sabrina

31 March 2023

Nicole is erg professioneel en deskundig. Ik voelde me snel op mijn gemak en heb daarom ook meerdere cursussen en zwangerschapsmassages afgenomen. Ik zou haar zeker aanraden aan andere zwangeren! Daarnaast neemt ze in de zwangerschapscursus ook de tijd om je partner mee te nemen in het hele proces.

Jeewan

23 March 2023

Nicole, is a genuine person and a fantastic specialist. I attended the baby spinning consultation a week ago. After a week of exercise, my baby turned into the right position! I was so worried about! The consultation was really interesting, not just for the baby position, but also for all the tips for the delivery! I really thank Nicole for her help and immediate availability! I know Nicole since dec. In my second trimester I had a severe back pain, and after seeing several physiotherapists, I went to Nicole. She understood the issue right away and helped me with the pain immediately! I highly recommend her!

Floor

21 March 2023

Wij hebben bij Nicole de cursus ontspannen bevallen gevolgd. Heel interessant en echt met heel veel nuttige informatie. Er was heel veel ruimte voor vragen en ook veel interactie; de avond is voorbij gevlogen! Zowel ik als mijn partner gaan met een goed en zelfverzekerd gevoel de bevalling tegemoet dankzij Nicole.

Marieke

17 March 2023

Ik ben bij Nicole geweest voor een stuitligging consult. Bij 36 weken zwangerschap kwam ik erachter dat mijn baby nog in stuit ligt. Op advies van mijn verloskundige kwam ik bij Nicole terecht. Ze belde mij gelijk terug en ik kon al heel snel bij haar terecht. In de tussentijd heeft ze al advies gegeven over wat ik zelf kon doen om de baby te laten draaien en heeft zij mij geholpen aan Moxa sticks. Ontzettend fijn om zo snel hulp te ontvangen want zo'n bericht ontvangen is erg stressvol. De consult was ontzettend prettig. Nicole heeft veel kennis en ervaring om te delen rondom stuitliggingen. Wat kan helpen om te draaien (waaronder oefeningen) maar stelt ook gerust door verschillende opties rondom stuitbevallingen te bespreken. Nicole, bedankt voor het toesturen van alle informatie, je hulp, adviezen en erg fijne gesprek! Heel fijn om te weten dat er iemand zoals jij bestaat met veel kennis op veel vlakken en die er hetzelfde instaat als ik. Heel waardevol.

Amber

07 March 2023

Hele fijne ervaring en behandeling bij Nicole gehad. Ze is ontzettend kundig en heeft op een hele prettige, zachte manier mijn keizersnede litteken behandeld. Echt een aanrader voor alle mama's.

Maartje

18 February 2023

Mijn man gaf mij een postpartum massage bij Nicole cadeau. Daar aangekomen vraagt Nicole naar mijn situatie rondom zwangerschap, bevalling en herstel. Ik vertel haar over de borstontsteking waar ik al bijna vier maanden mee loop, die chronisch wordt genoemd. Nicole geeft aan dat ze dat kan meenemen in de massage en vraagt in hoeverre ik dat prettig vind. Tijdens de massage legt Nicole grote doeken op mijn lijf. Dat heb ik als prettig ervaren, want daardoor voelde ik me niet zo open en bloot liggen. Nicole blijft tijdens de massage steeds in contact. Je voelt bijna niet dat ze nieuwe olie pakt. Na afloop geeft Nicole me nog tips m.b.t. omgaan met de borstontsteking. Eenmaal thuis, voel ik vooral in mijn borstkas een enorm verschil. Alsof daar meer ruimte is ontstaan. Binnen een week merk ik dat mijn lijf reageert. De harde plekken verdwijnen. Vier weken later blijkt bij een controle in het ziekenhuis dat de borstontsteking weg is! Wat een opluchting. Na alles geprobeerd te hebben, bleek een massage bij Nicole voor mij de uitkomst. Mocht je kampen met een hardnekkige borstontsteking, dan kan ik je echt een bezoek aan Nicole aanraden. Het is ook nog eens heel relaxed!

Anoniem

02 February 2023

Hoi Nicole, Inmiddels was het 5 weken geleden dat we de Relaxed Bevallen Vanuit Regie cursus / Hypnobirthing bij jou hadden gevolgd toen in een restaurant mijn vliezen braken bij 41.1 weken zwangerschap. We wilden graag de natuur afwachten en niet ingeleid worden. Pas bij 42 weken rond. Doordat het goed ging met ons allebei vonden ze dat in het zkh oké. Heel fijn! Gelukkig was de baby sinds vrijdagmiddag 41.1 weken ingedaald waardoor het geen grote plens was, maar golfjes en we nog gauw en relatief droog het restaurant konden verlaten. Ik was medisch gedurende mijn zwangerschap maar dat was heel preventief. In principe was ik al die tijd een gezonde zwangere en waren er geen complicaties zoals je weet. Mede dankzij de cursus hebben wij in het ziekenhuis ook al op tijd een gesprek gevoerd waarin we aangaven te geloven in het laten leiden van de fysiologie en zo veel mogelijk te laten gebeuren. Bewegingsvrijheid was daarin voor ons erg belangrijk en dat betekende dus ook geen CTG en geen ontsluiting meten. Dat is voor het ziekenhuis wel protocol dus we wilden goed overleggen om tot een compromis te komen. Dit was iets wat we echt hebben geleerd en besproken bij de cursus. We hebben heel fijne en begripvolle gesprekken gehad van beide kanten en besloten dat ik bij binnenkomst een half uurtje aan de CTG ging en indien alles goed zou zijn, ik zonder zou mogen. Dit was het geval. We hebben toen wat spelletjes gedaan, mijn man heeft me gemasseerd, ik heb wat gelezen en vooral veel rondgelopen en gewiegd. Ik voelde dat ik rechtop wilde zijn ivm de zwaartekracht. Dat is ook echt iets wat ik heel de tijd in gedachten had. Mede door het volgen van Pleunie Teunis/DubbelZen en Voedvrouw Margot op social media. In de douche heeft mijn man continue de straal op me gehouden als ik zat tussen de weeën en als ik stond tijdens een wee. Toch trilde ik supererg en had ik het koud doordat niet overal water is natuurlijk. Het bad vol laten lopen (in het kader van managing expectations, dit was een hard bad en ik ‘schrok’ toen we binnenkwamen dat het geen zacht bad was) misschien nog goed om dat ik de cursus te benoemen. Dat in het zkh (ook) gewone/harde baden (kunnen) zijn. Overigens was dit ook heel ontspannen. Ik had wel echt het gevoel dat ik bij onze vorige met deze intensiteit het niet meer trok. (Ik had toen 2 cm). mijn man begon uit zichzelf een affirmatie voor te lezen en ondanks dat ik maar flarden hoorde ivm mijn eigen ademhaling hoorde ik de juiste dingen. Echt fan tas tisch! Dit was ZO waardevol. Ik wilde inmiddels wel de ontsluiting weten want ik trok het eigenlijk niet meer en voor het eerst ging het woord pijn door mn hoofd. 20.30 vliezen gebroken, meteen regelmatige maar rustige weeën, 00.00 3 cm ontsloten en het woord pijn kwam pas rond 03.00). Ik bedacht ff deze wee door en dan verpleging bellen en uit bad. Deze wee ging niet weg maar ging over in persdrang. In bad! Niemand is bij ons geweest en ineens was het moment daar, helemaal samen met onze baby en mijn man waren we al zo snel zo ver. Ik vroeg me af of ik in bad ging bevallen en twijfelde ineens haha. Want we hadden dus niemand gezien of gesproken en de ontsluiting was ‘ineens’ 10 cm waardoor ik helemaal niet had bedacht hoe ik de uitdrijving wilde/voor me zag. Uit instinct ging ik op handen en voeten alleen de verpleegster en gyn vroegen toch op mn rug. Ik vond het oké en ze vroegen me een grote hap lucht te nemen en te persen. Ik zei nee. Ik ga rustig mee ademen. De baby is er bijna, ik voel het. Ze wilden daar in eerste instantie niet in mee maar doordat ik zo vol vertrouwen en kalmte was (en ze even 3 min ctg checkten) mocht ik J breathen en kwam de baby met 2 persweeën. Dit was echt een droom bevalling voor ons en ik ben blij met de waardevolle informatie uit de cursus. We voelden ons echt in control en ik heb het idee dat zelfs het ziekenhuis heeft mogen aanschouwen hoe je vanuit vertrouwen kunt bevallen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet of ik het bij een eerste ook zo had gekund omdat die bevalling juist veel minder goed vorderde en ik ook echt coaching nodig had. Maar dat is misschien wel het kip en ei verhaal en weten we nooit. Al met al supertrots op mezelf, op mijn man en op onze baby. Dankjewel dat je je kennis beschikbaar hebt gesteld. Veel geluk en succes met alles wat komen gaat voor jou. Lieve groeten

Geertje

13 January 2023

Nicole heeft mij begeleidt in de weken na mijn bevalling en geboorte van mijn zoontje. Wat was dit een groot geschenk aan mijzelf om deze ruimte, tijd en liefdevolle en herstellende aandacht voor zowel mijn lichaam als mentaal welzijn in de kraamweken te ontvangen. Bij Nicole ben je hiervoor aan het juiste adres. Ze beschikt over zoveel kennis rondom zwanger zijn, de geboorte en ook het herstel en de verandering in je leven in die zo belangrijke kraamweken. Met liefde en aandacht transformeerde ze mijn eigen slaapkamer om in een heerlijke veilige ruimte waarin ik mocht ontvangen en kon opladen. Met massages, yoni steaming, Belly Binding, Moxi, meditaties en heerlijke gekookte voedende maaltijden én nog meer, overal heeft ze aan gedacht. Ik heb gekozen voor het uitgebreide pakket van 5 behandelingen en ook prijs/kwaliteit is dit super. Dankjewel Nicole, dat je mij zo goed hebt begeleid in deze belangrijke en vormende fase van mijn leven. Ik raad het elke (nieuwe) moeder aan! Liefs Geertje

Aleksandra

16 December 2022

Mijn partner en ik wilde heel graag een draagzak. Het internet staat er vol mee, maar wat past nou bij ons en wat werkt fijn.. geen idee. We hebben een draagzakconsult gehad bij Nicole. Wat een keuze! Nicole heeft goed met ons meegedacht en naar onze wensen geluisterd. Ze heeft de tijd genomen om een fijne draagzak te vinden voor ons. Deze wordt zelfs bij ons thuis bezorgd. Super !

Suzanne

07 December 2022

Voor draag advies heb ik contact gezocht met Nicole. Ze heeft me snel geholpen om de draagzak op de juiste manier af te stellen dat was erg prettig. Ook fijn dat ik nog terecht kan bij Nicole voor vragen.

Evi

10 November 2022

Ik was op zoek naar een draagsysteem waarin ik mijn kindje goed kon dragen ondanks mijn bekkenklachten. Bij een draagconsult bij Nicole heb ik goed advies op maat gekregen en uiteindelijk ook een geschikte draagzak kunnen vinden. Erg fijn!

Eefje

22 August 2022

Samen met mijn partner hebben we deelgenomen aan de bevalcursus, het was een 4 uur durende ochtend. Waar we heel veel aan hebben gehad. Een stukje uitleg over de anatomie en fysiologie. Wat is normaal tijdens de bevalling? Nicole is eerlijk en open en maakt niks mooier dan dat het is. Het praktische stuk na het stuk theorie was erg nuttig. We hebben goede tips gekregen hoe je vooral samen het stuk voor de vulling kunt doorstaan. Welke houdingen je aan kan nemen. En wat de partner kan doen om de vrouw te ondersteunen. En belangrijk; we hebben ook veel lol gehad tijdens de cursus. Ik zou het iedereen aanbevelen!

Jonna Merks

15 August 2022

Een fijne eenmalige 'Ontspannen Bevallen' cursusavond gevolgd bij Nicole. Het was erg interessant. We hebben praktische handvaten gekregen en er was veel ruimte voor interactie. Nicole paste de inhoud ook aan, wetende dat ons kindje nog in stuit ligt, wat erg fijn was. Een aanrader om de basisinformatie, wat je kunt verwachten bij een bevalling, te leren.

Lilith C

08 August 2022

Zojuist met geluk (omdat er een uitvaller was) een erg prettige zwangerschap massage mogen ondergaan. Nicole is een lieve, jonge moeder en ontvangt je in huiselijke sfeer op een knus ingerichte zolderkamer. De massage was ontspannen en mede ook door de fijne muziek playlist. Na de vakantie kom ik snel weer langs !

Marit

06 August 2022

Wij waren tijdens onze 2de zwangerschap op zoek naar een cursus die vooral ook bestond uit praktische oefeningen die we kunnen toepassen tijdens de bevalling. We kwamen bij Nicole uit en namen deel aan Ontspannen Bevallen Basis. Nicole heeft heel veel kennis van de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam en legt erg goed uit waarom we wel of niet iets moeten doen bv houdingen voor het bekken. Het praktische deel was een combi van oefeningen uit spinning baby’s en hypno birthing en deze waren samen met mijn partner goed uitvoerbaar en erg fijn. Wij gaan nu met meer vertrouwen de bevalling tegemoet en weten dat we zelf ook echt invloed kunnen uitoefenen op bepaalde dingen. Bedankt Nicole!

Nora

24 July 2022

Ik ben zo blij voor deze cursus gekozen te hebben want dankzij Nicole werd mijn paniekerige angst voor bevallen omgezet naar vertrouwen en nieuwsgierigheid naar de bevalling. Niet alleen kregen we zoveel eye-openers omtrent het hele geboorteproces, maar ook nuttige toepasbare technieken die zelfs leuk waren om te oefenen samen met mijn partner. 

Patricia v Veldhoven

19 July 2022

Nicole is een topper in wat ze doet, ze heeft veel kennis en weet met rust en vertrouwen het duidelijk over te brengen. Verschillend dingen heb ik bij Nicole gedaan, bevallen doe je zo (1 daagse cursus), draagconsult, 2x babymassage, stuitconsult bij 2e zwangerschap, hiervoor nam ze echt de tijd wat ontzettend fijn was en mij weer vertrouwen in mij en mijn baby gaf. Na de zwangerschap een post partum massage wat een echt cadeautje was. Wel zou ik zeker aanraden om de hypno birthing cursus te doen om voorbereid, sterk en vol vertrouwen de bevalling in te gaan, hoewel de bevalcurus ook duidelijk en fijn was had ik achteraf gezien toch meer informatie willen hebben, en dat kan! En ook het draagconsult raad ik aan als je twijfelt, door Nicole's duidelijke en fijne uitleg hebben wij super fijn gedragen en heel af en toe nog steeds met de draagzak, door de verschillende modellen te passen vind je zeker iets wat bij jullie past. Zeer breed aanbod en met veel vragen kan Nicole je helpen. Warm vertrouwd persoon die ik met liefde aanraad.

Lara Couwenberg

06 July 2022
Ik schrijf apart een review over de hypnobirthing cursus die ik heb doorlopen bij Nicole. Voor mijn gevoel echt uniek. Nicole nam elke avond lekkere voedende producten mee, gaf veel uitleg en informatie maar gaf ook ruim de tijd om te luisteren en te sparren en onzekerheden weg te nemen. Het was daarnaast ook kei gezellig en vertrouwd. Ook werden er oefeningen en opdrachtjes gedaan, mindfulness, meditatie, visualisatie en geoefend met bal en rebozo. Partners waren welkom waardoor ook zij handvatten en vertrouwen kregen. Al bij al echt een cursus om gedaan te hebben als je vol vertrouwen in je eigen kracht wil staan tijdens je bevalling.

Lara Couwenberg

06 July 2022
Ik heb aan het einde van mijn derde zwangerschap een hele fijne massage gekregen van Nicole. Echt even een momentje voor mezelf. Ik mocht zelf de kwalitatief goede etherische olie uitkiezen en ze had er rekening mee gehouden dat ik wol-sensitief ben (dus ik kreeg een ander dekentje). De ruimte was rustig, warm en ontspannen en Nicole nam ruim de tijd. Zou het iedereen aanraden!

Lindsay

06 July 2022

Onlangs hebben mijn partner en ik de ontspannen bevalcursus gevolgd, deze duurde 1 voormiddag. We zijn hier zonder verwachtingen naartoe gegaan en met een heel fijn gevoel weer buiten gekomen. Mijn partner wist niet goed wat hij tijdens de bevalling voor mij kan betekenen, daar heeft Nicole wel verandering in gebracht. We hebben fijne oefeningen geleerd, die thuis ook uitgevoerd worden. Voor ons was het echt de moeite om deze cursus gevolgd te hebben. Alles werd goed en duidelijk uitgelegd en er werd ook gekeken naar de ‘waarom’. Nicole nam ook voor ieder koppel de tijd om te luisteren en helpen. Top ervaring!!

Romi

23 June 2022

Aan het einde van mijn zwangerschap heb ik een draagconsult gevolgd. Ze gaf goede, duidelijke uitleg en fijn om ook met 'echte' poppen te kunnen oefenen als je, zoals ik, nog geen baby hebt. Er was genoeg ruimte om vragen te stellen, nogmaals samen te oefenen en het is duidelijk te merken dat Nicole echt kennis van zaken heeft. Een paar weken later, toen onze baby geboren was, is Nicole nog een keer bij ons thuis geweest voor een opfriscursusje omdat ik toch teveel twijfelde of ik het wel goed deed. Wat een service!

Veerle

14 June 2022

Hey Nicole,

Heel erg bedankt voor de cursus afgelopen dagen! We hebben er veel aan gehad, en je manier van uitleggen en je kijk op baren vind ik positief! Dus dankjewel daarvoor :)

Groetjes,
Veerle

Celine

17 May 2022

Hey Nicole,

Sem Kyan is geboren :) super bedankt voor jouw cursus, we hebben er veel aan gehad. 
Alleen al het feit dat we zo bewust de ontspanning in konden gaan heeft er mede aan bijgedragen dat we een fijne bevalling hebben gehad. 
 
Liefs,
Celine 

Anne

24 November 2021

Voor de geboorte van ons eerste kindje hebben we de privé cursus 'ontspannen bevallen' gedaan waarbij Nicole bij ons aan huis kwam.
We hebben tijdens deze cursus erg veel nuttige informatie ontvangen over hoe de bevalling verloopt waarbij er veel nadruk wordt gelegd op de kracht van het vrouwelijk lichaam (en hoe alles met elkaar in verbinding staat) en de rol van de partner bij de bevalling.

Je kon duidelijk merken dat Nicole veel kennis heeft en dat ze gedreven is om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Ondanks dat we al veel gelezen hadden, hebben we hier erg veel aan gehad en voel ik mezelf een stuk zekerder over de bevalling. Ook mijn man geeft aan een beter beeld te hebben van zijn rol.

Daarnaast hebben we nuttige oefeningen gedaan die tijdens de bevalling kunnen helpen. Fijn dat dit stukje praktijk er ook bij zit.
Al met al raad ik deze cursus aan voor iedereen die zich zekerder wil voelen over de bevalling en meer wil weten of hoe dit alles verloopt, en dat binnen een paar uurtjes!

Anoniem

09 November 2021
Hallo Nicole,

Graag willen we je heel erg bedanken voor de cursus. We hebben heel veel gehad aan je tips en het tegengas geven aan het ziekenhuis door samen de discussie aan te gaan. Hij is uit zichzelf van stuit naar hoofdligging gedraaid, we denken door de spinning babies oefeningen. Heel erg bedankt daarvoor.

Voor de bevalling wilden ze gisteren eigenlijk gaan inleiden vanwege een hoge bloeddruk, maar door goed overleg mochten we naar huis om thuis even te overleggen. In de avond (~18:00) is de bevalling zelf begonnen en vannacht (echt heel snel 0:47) is onze zoon geboren. Zonder pijnstilling en zonder inleiden of wee├źn opwekkers. Het ging zo snel dat het lastig was om in mijn flow te komen, maar toen ze ons even met rust lieten lukte dat gelukkig iets beter. Helaas hadden we zo weinig tijd tot de geboorte in het ziekenhuis dat we de yogabal en de oefeningen met de doek niet konden doen. We hadden alleen onze eigen muziek bij ons, maar het is gelukt :).

Nogmaals heel erg bedankt!

Anoniem

15 September 2021

Een moeder met veel kracht

Met 40 weken 5 dagen zwangerschap kwam de verloskundige me 's middags om 14u strippen. Ruim twee uur later begonnen de weeën goed op gang te komen. Tot 18u heb ik in bed gelegen en de weeën getimed, daarna belde ik de verloskundige. Zij was nog in de buurt en kwam meteen. Om 18.30u had ik 2 cm ontsluiting en durfde ze met 99% zekerheid wel te zeggen dat de bevalling begonnen was. Spannend! Ze adviseerde me te rusten tussen de weeën door, want dit zou waarschijnlijk nog wel een tijd duren. Om 22.30u zou ze nog eens terugkomen om te zien hoe ver ik was.

Vrijwel direct toen ze weg was werden de weeën veel heftiger. Ik ving ze voorover geleund over de bank op, met mijn man achter me om mijn benen recht te houden en in mijn rug te drukken. Mede door de cursus 'ontspannen bevallen', wilde ik zo lang mogelijk blijven staan of op handen en knieën tijdens de bevalling en vooral niet gaan liggen. Om 21u hield ik het niet meer uit en heeft mijn man de verloskundige gebeld. De weeën kwamen zo snel en heftig, als ik nu pas op 3 of 4 cm ontsluiting zou zitten wilde ik toch echt naar het ziekenhuis! De verloskundige was er een kwartier later en inmiddels zat ik op mijn knieën geleund over een bal zoals we ook op de cursus geoefend hadden. Dit vond ik erg prettig en heb ik later tijdens de bevalling ook nog even gedaan.

Toen ze binnenkwam zei ze: 'Ik zie het al, je voelt al druk he? Ik ga meteen de kraamzorg bellen.' Daarna gingen we naar boven omdat ik graag op de slaapkamer wilde bevallen. Vrijwel meteen braken de vliezen.

Ondertussen had ik ruim 9 cm ontsluiting en moest ik nog heel even wachten op die laatste cm. Rond 22.15u mocht ik beginnen met persen. Eerst op handen en knieën op bed, later op de baarkruk met mijn man achter me om tegenaan te leunen. Dit schoot allebei niet echt op, er zat wel vooruitgang in maar het duurde erg lang. Gelukkig bleef de hartslag van de baby goed, waardoor ze het aandurfden om me nog thuis te laten proberen. Inmiddels was het al 0.00u geweest en ben ik op bed op mijn rug gaan liggen. Iets wat ik eigenlijk vooraf niet wilde omdat ze zeggen dat dit geen optimale houding is om te bevallen, maar ik was zo uitgeput dat ik op dat moment alles wel wilde proberen om hem eruit te krijgen. Ondertussen stond de verloskundige op het punt te gaan bellen met het ziekenhuis voor overleg en eventueel daarheen te gaan, toen er wel vooruitgang zat in het persen. Ik had ook echt niet geweten hoe ik toen nog naar het ziekenhuis was gekomen, dus dat was het enige moment in de bevalling dat ik een beetje paniek voelde. Gelukkig werden de weeën zo krachtig dat het ineens snel ging en om 0.49u was onze zoon geboren. Wauw, wat een knapperd en wauw, wat ben ik trots dat ik de bevalling toch maar mooi gedaan heb en ook nog thuis! Ondanks het lange persen (en de last daardoor achteraf, helaas) kijk ik positief terug op de bevalling. Wat een bijzondere ervaring.

Marthe

31 August 2021

Ik wou je overigens nog bedanken voor de tips tijdens de zwangerschap en de fijne cursus. Het heeft me zeker geholpen om de bevalling te creëren die ik gehoopt had. Het is echt een heel mooie ervaring geweest. Helaas ging het na de bevalling dan wel wat minder, maar daar kon niemand iets aan doen en gelukkig heb ik ook in het ziekenhuis een heel fijne en vooral rustige kraamweek mogen ervaren.

Marina

29 May 2021

Hoi Nicole,

Ik wil je even laten weten hoe het er nu voor staat bij ons wat betreft de verloskundige en het ziekenhuis.

Aller eerst wil ik zeggen dat ik je heel dankbaar ben voor alle informatie die je ons gegeven hebt over alles omtrent de bevalling zo ook de adressen van verloskundige praktijken die me zouden kunnen helpen.

Ik heb vanmiddag een héél goed gesprek gehad met de verloskundige praktijk, En wat ben ik blij dat ik deze stap heb gezet!

Het heeft nog even heel veel voet in aarde gehad want het ziekenhuis bleef me onderzoeken op dingen waardoor ik misschien toch medisch zou blijven, zoals zwangerschapsdiabetes of slechte leverwaardes. Maar dit alles is ook gewoon goed en dus blijft er geen medische indicatie.

Ook namen ze voor mij de keuzes op het laatst nog, zoals dat een doula beter zou zijn dan een verloskundige. En ga zo maar door. Werd er gek van!

Tot ik vorige week de verloskundige via een omweg te spreken kreeg door een andere verloskundige uit Limburg waarvan je mij ook het adres had gegeven. Lang verhaal kort, deze verloskundige heeft mijn klinisch verloskundige in het ziekenhuis gesproken afgelopen week en is er duidelijk geworden dat ik niet meer medisch ben en eigenlijk heeft mijn nieuwe verloskundige het heel fijn voor me opgenomen dat ik de keuzes heel goed zelf kan maken.

Uiteindelijk belde mijn nieuwe verloskundige mij zelf op en hadden we vandaag het eerste gesprek bij haar. Wat een opluchting en fijne vrouw! Ze is heel duidelijk, kijkt naar het gevoel en hoe ik als mens ben en haar gedachten en ideeën staan precies dezelfde kant uit als die van mij en mijn partner.

De conclusie is nu dat ik bij/met haar verder ga en ik verder niks meer met het ziekenhuis te maken heb. Alleen wanneer ik zelf nog kies voor een poliklinische bevalling maar dan zal zij me begeleiden en niet het ziekenhuis. Ik moet nu zelf nog de keus maken of ik het liefste de bevalling thuis wil of poliklinisch, en dat vind ik nog wel moeilijk. Dat het een bad bevalling wordt is wel zeker!

Maar voor nu ben ik echt héél blij en gerustgesteld en kijk ik weer uit naar wat komen gaat, ik heb weer vertrouwen! En ga nu Zonder alle poespas en met regie over me eigen gevoel en lichaam de bevalling tegemoet.

Dit goede nieuws wilde ik nog even met je delen en zodat je weet dat je mij enorm geholpen hebt.

Christine van Woensel

27 May 2021

"De cursus ontspannen bevallen hebben wij gevolgd, met de theorie online en daarna bij Nicole thuis. 

Nicole is enthousiast en geeft je al het vertrouwen in je eigen kunnen. Ze geeft handvaten mee om met meer zelfvertrouwen het voor ons nog onbekende proces bevallen in te stappen, dit geeft vertrouwen en rust.

Ook de oefeningen die we hebben meegekregen zijn erg fijn en duidelijk.

Kortom: een aanrader!"

Anoniem

15 February 2017

Februari 2017 Op 22 februari 2017 is onze zoon geboren, een heel rustig manneke die het echt geweldig doet. Hij is net als zijn zus, 42 weken blijven zitten dus hij is ook geboren met een inleiding. Omdat we nu veel beter wisten wat er zou komen en wat de werkelijke risico’s zijn (en niet meegingen in de bangmakerij van het ziekenhuis) hebben we een veel betere geboorte ervaring gehad. Het was heel mooi zelfs en het heeft zelfs veel goedgemaakt van de vorige keer! Laat ik beginnen om te zeggen dat ik ontzettend veel aan de spinning babies oefeningen heb gehad! Ik heb het ook doorgegeven aan mijn verloskundige. Ook haar collega’s waren heel enthousiast en hadden in de week erna al technieken toegepast tijdens een bevalling. Mijn zoon heeft dwars (transverse) en in een stuit gelegen. We hebben zelfs een afspraak voor een versie gehad maar door een week van intensieve Spinning Babies technieken, voetreflex, acupunctuur en moxa, kwamen we er tijdens de versie afspraak achter dat hij waarschijnlijk in de nacht ervoor is gedraaid! Mijn zwangerschap was deze keer letterlijk heel zwaar, mijn buik werd gigantisch. Ik had veel vruchtwater, een flinke baby en een grote placenta dus ik was dubbel zo blij toen hij geboren was. Daardoor werden sommige Spinning Babies oefeningen heel onprettig (zoals waar je met je buik naast de bank hangt) mijn buik was gewoon te zwaar om niet meer te ondersteunen. Gek genoeg was het laten dragen van mijn buik met de draagdoek op het laatst ook niet meer fijn. Ik heb veel gewonnen in het vertrouwen in mijn lichaam en in mijn autonomie door bij drie dingen heel stellig te zijn; Ten eerste hadden we van tevoren met mijn verloskundige bemiddeld dat ik 4 uur mocht wachten met wee-opwekkers i.p.v. de maximaal 2 uur die ze hanteerden in het ziekenhuis. Er is een onderzoek dat zegt dat wanneer bij vrouwen in week 41 de vliezen worden gebroken, dat bij 73% binnen 4 tot 6 uur de weeen vanzelf starten. Het tweede was dat we op de dag dat de inleiding was gepland, in het ziekenhuis hebben besloten om het niet die dag te doen maar twee dagen later. Ik was er heilig van overtuigd dat de bevalling zich op een natuurlijke manier zou aankondigen deze zwangerschap. Toen er op de laatst mogelijke dag nog niks was gebeurd werd ik zo verdrietig en angstig voor een herhaling van de eerste bevalling ervaring, dat ik helemaal van slag was. Ik heb zo veel gehuild die dag en nauwelijks geslapen die nacht, dat ik uitgeput en heel verdrietig in het ziekenhuis aankwam. De verloskundige en de verpleegster hebben nog met ons een goed gesprek gehad en ik dacht nog, als ze goede argumenten hebben om het vandaag te doen, dan gaan we het misschien toch vandaag doen. Maar ik hoorde vooral angst argumenten; Dat het risico op complicaties vanaf 42 weken wel heel hoog is etc. (Ik wist gelukkig dat dit echt niet zo dramatisch hoog is als ze voorspiegelen, maar beleid en verantwoordelijkheid van het ziekenhuis zijn leidend in de communicatie). Daarnaast werd me nog wat moed ingesproken met de woorden “Vandaag is het een grijze wolk maar morgen is die zwart en overmorgen pikzwart”. Terwijl ik wist dat ik gewoon tijd nodig had om de teleurstelling te verwerken, mezelf weer vertrouwen te geven en wat slaap nodig had. Gelukkig vroeg de verloskundige aan mij in een telefoontje of ik wel met dit gevoel aan de bevalling wilde beginnen en toen hebben we besloten om het twee dagen later te doen. Ik was die dag heel ontspannen en vol vertrouwen en dat maakte al het verschil. Mijn vliezen werden gebroken, we hebben afgewacht en hard gelachen om de hoeveelheid water die eruit kwam. Uiteindelijk met de laagste dosis oxytocine begonnen en met maar één ophoging pikte mijn lichaam het op. Natuurlijk wilden ze weer ophogen maar toen heb ik weer geweigerd. Dat was de beste beslissing van die dag. Ik kon hierdoor heel rustig alle weeën opvangen en heel goed voelen wat er gebeurde in mijn lichaam. Door dit bewustzijn en de rust ertussen waren de sensaties goed te doen, ik voelde me sterk in mijn lichaam en sterk samen met mijn partner. Door een wisseling van de dienst kregen we een verloskundige die lang in de eerste lijn heft gewerkt en zij heeft ons hands-off het werk laten doen tot aan het einde. Mijn zoon had het nog wat moeilijk tijdens de laatste fase. De navelstreng zat twee keer om zijn nek, had er een achtknoop in en het hij woog 4310 gr, dus ik mocht hem er niet snel uitpersen. Godzijdank is hij toch vrij snel geboren zonder medische handeling en uitscheuren. Mijn partner heeft hem samen met de vk onze zoon aangepakt, zo mooi! Na nog een nacht in het ziekenhuis heb ik nog een weekje met een blaaskatheter gezeten, maar dat kwam gelukkig goed. De eerste twee weken heb ik serieus getwijfeld of de pijn in mijn heupen nog ooit zou weggaan, mijn spieren waren flink uitgerekt. Maar ook dat is goedgekomen. En nu is het vooral genieten en wennen aan ons nieuwe leven met ons vieren! Hartelijke groeten,