Ontspannen bevallen ervaringen

Een moeder met veel kracht
Met 40 weken 5 dagen zwangerschap kwam de verloskundige me 's middags om 14u strippen. Ruim twee uur later begonnen de weeën goed op gang te komen. Tot 18u heb ik in bed gelegen en de weeën getimed, daarna belde ik de verloskundige. Zij was nog in de buurt en kwam meteen. Om 18.30u had ik 2 cm ontsluiting en durfde ze met 99% zekerheid wel te zeggen dat de bevalling begonnen was. Spannend! Ze adviseerde me te rusten tussen de weeën door, want dit zou waarschijnlijk nog wel een tijd duren. Om 22.30u zou ze nog eens terugkomen om te zien hoe ver ik was. 

Vrijwel direct toen ze weg was werden de weeën veel heftiger. Ik ving ze voorover geleund over de bank op, met mijn man achter me om mijn benen recht te houden en in mijn rug te drukken. Mede door de cursus 'ontspannen bevallen', wilde ik zo lang mogelijk blijven staan of op handen en knieën tijdens de bevalling en vooral niet gaan liggen. Om 21u hield ik het niet meer uit en heeft mijn man de verloskundige gebeld. De weeën kwamen zo snel en heftig, als ik nu pas op 3 of 4 cm ontsluiting zou zitten wilde ik toch echt naar het ziekenhuis! De verloskundige was er een kwartier later en inmiddels zat ik op mijn knieën geleund over een bal zoals we ook op de cursus geoefend hadden. Dit vond ik erg prettig en heb ik later tijdens de bevalling ook nog even gedaan. 
Toen ze binnenkwam zei ze: 'Ik zie het al, je voelt al druk he? Ik ga meteen de kraamzorg bellen.' Daarna gingen we naar boven omdat ik graag op de slaapkamer wilde bevallen. Vrijwel meteen braken de vliezen. 
Ondertussen had ik ruim 9 cm ontsluiting en moest ik nog heel even wachten op die laatste cm. Rond 22.15u mocht ik beginnen met persen. Eerst op handen en knieën op bed, later op de baarkruk met mijn man achter me om tegenaan te leunen. Dit schoot allebei niet echt op, er zat wel vooruitgang in maar het duurde erg lang. Gelukkig bleef de hartslag van de baby goed, waardoor ze het aandurfden om me nog thuis te laten proberen. Inmiddels was het al 0.00u geweest en ben ik op bed op mijn rug gaan liggen. Iets wat ik eigenlijk vooraf niet wilde omdat ze zeggen dat dit geen optimale houding is om te bevallen, maar ik was zo uitgeput dat ik op dat moment alles wel wilde proberen om hem eruit te krijgen. Ondertussen stond de verloskundige op het punt te gaan bellen met het ziekenhuis voor overleg en eventueel daarheen te gaan, toen er wel vooruitgang zat in het persen. Ik had ook echt niet geweten hoe ik toen nog naar het ziekenhuis was gekomen, dus dat was het enige moment in de bevalling dat ik een beetje paniek voelde. Gelukkig werden de weeën zo krachtig dat het ineens snel ging en om 0.49u was onze zoon geboren. Wauw, wat een knapperd en wauw, wat ben ik trots dat ik de bevalling toch maar mooi gedaan heb en ook nog thuis! Ondanks het lange persen (en de last daardoor achteraf, helaas) kijk ik positief terug op de bevalling. Wat een bijzondere ervaring. 
 

Copyright © 2022 Jij & Je Kindje | Algemene Voorwaarden
Copyright © 2022 Jij & Je Kindje
Algemene Voorwaarden
Webdesign & CMS by Downdijk